zondag 7 augustus 2011

Vakantie in vakantie: ondergrondse kerk
































Nabij Kristineberg ligt een groot mijngebied. Ooit begonnen als (open) dagmijnbouw en later ondergronds. Ze vinden daar koper, zink, zilver en goud (7 gram per 1.000 kilo).
Ook hier worden (om de mineralen te winnen) met explosieven ondergrondse tunnels gemaakt. Jaren geleden is er (vanuit het massief) bij een explosie een duidelijk herkenbare afbeelding van een Christusfiguur vrijgekomen. Een soort ondergrondse verschijning dus.
Omdat de mijn in handen is van een particulier bedrijf (en voorkomen moest worden dat dit een "hinderlijk" bedevaartsoord zou worden) is de grot (107 meter diep) met de originele afbeelding weer volgegooid met grond en is er in een een grote grot een klein en sober kerkje ingericht. Op een van de wanden is de Christusfiguur nagebootst.
Via een lange tunnel kunnen bezoekers afdalen (tot 90 meter) en dit kerkje bezoeken.
Heel indrukwekkend. Ook zijn er foto's van de originele figuur te zien.
Op een van de foto's is een andere Christusfiguur te zien in een marmeren vloer. Deze marmerplaten kwamen vrij bij de renovatie van een ondergrondse koelruimte. De aannemer heeft deze platen later gebruikt bij het leggen van een vloer en trof deze afbeelding aan.
Heeft ongeveer dezelfde contouren als de gevonden afbeelding in de grot.
Tja, wat moet je hiervan zeggen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten